Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája, kb. 3 dl tej, 6 dkg margarin, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, kemény lekvár a közepébe
A hozzávalókból a lekvár nélkül kelt tésztát készítünk. Az élesztőt a tejjel, kevés cukorral előtte felfuttatjuk.
Langyos helyen egy órát kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítva, gyengén átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, kb. 10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe lekvárt teszünk és összehajtogatjuk.
Kizsírozott (margarinozott) tepsiben szorosan egymás mellé tesszük, tetejét a megmaradt fehérjével lekenjük. Fél óra eltelte után menet a forró sütőbe. Tetejét porcukorral meg lehet szórni.
Horváth Ilona Szakácskönyvéből van a recept, amit itt-ott megváltoztattam: tojás, élesztő, tej, cukor mennyiségét illetően! Nekem nagyon ízlett talán azért, mert ez Ízes bukta :)
4 megjegyzés:
Húha......!!!!!
Nekem is meg van ez a könyv... Tényleg nagyon finom...Úgy látszik mindennek ellen tudok állni... csak a kísértésnek nem! Ráadásul érzem az illatát!
Jajjj de gyönyörű!
Gyönyörűen összekeltek! nagyon finom lehet!
Még mindig nem gépben keleszted... :P :)) Nya, mi meg majd kipróbáljuk őrölt zabpehellyel liszt helyett, meg nyírfacukival :D
Megjegyzés küldése