2011. február 18., péntek

Szalagos fánk

3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és belteszünk
1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajal, 2 tojássárgájával,
1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, így egy lágy tésztát kapunk.
Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ruhával letakarva még 30 percig kelesztjük. A fánkot középforró olajban (zsírban), egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral. :)
Süteményeskönyv
Pelle Jánosné gyűjtése
Budapest, 1987

2 megjegyzés:

Vera írta...

hú de guszta! Már a látványától is hizom, alig tudok nyelni!

Farci írta...

:) :) :)