2010. december 31., péntek

Vaszilopita újév napjára, szerencsepénzzel

Prészpárszko báklává
ahogy anyukám készíti :)
1 dkg élesztőt kávéskanál cukorral és vízzel felfuttatni

összevegyíteni liszttel (kb. 45 dkg) és még kb egy pohár vízzel

összeállítani

picit állni hagyni

kb. 8 részre osztani és egyenként nagyon vékonyra nyújtani.

Nyújtani ...

nyújtani ...



nyújtani...

Az első lapot a tepsibe tenni és olajjal meglocsolni,

cukorral meg ...

darált dióval meghinteni

és mazsolával megszórni.

A szerencsepénzt a 3. vagy 4. levél után elrejteni .

A fenti műveletet ismételni amíg a tésztalapok el nem fogynak.

Kisütni.

Amikor megsült meglocsolni cukros vízzel,
amit előtte felfőztünk és lehűtöttünk.


Kiváncsi vagyok, hogy kinek jut majd a pénzes rész! :)
Jövőre :) kiderül !
BÚÉK

14 megjegyzés:

Máriaborcsa írta...

Remélem én találom meg a szerencsepénzt.....

Vadkonkoly írta...

Remélem én találom meg a szerencsepénzt.....

Cilkó írta...

Remélem én találom meg a szerencsepénzt.....

Farci írta...

Nemnemnem, remélem, hogy én találom meg :)

Vadkonkoly írta...

:))) SIKER! :)))

Máriaborcsa írta...

SIKER!!!!! ÉN is.....
Én találtam meg.

Névtelen írta...

Bundagyanús..:P

Máriaborcsa írta...

Kedves Névtelen!
Ez nem volt bundagyanús, mert a Vadkonkoly és én is külön család vagyunk. Kettő Vaszilopita volt, kettő szerencsepénzzel.
BÚÉK neked és Máriaborcsa voltam.:)

Névtelen írta...

Bujjjék nektek is!:)
Attól még lehet bunda itt is, ott is.:)
Rögtön védekezünk, gyanús.:P

Nameless...:P

Tiszi írta...

Húúú, ezt vajon miért ugrottam át? Mert ha látom máris nem kell téged zargatni a receptért Johanna. De köszönöm itt is!

Azért ehhez külön művészet kell, hogy ilyen vékony tészta lapokat szakadás nélkül ilyen szép "rongyosra" rendezni! Kíváncsi vagyok én tudom-e ezt csinálni. :)

Ágni írta...

Szia!Az igazi görög vasilopita teljesen más, ez a tietek egy baklava és vasilopita keverék, ebből gondolom magyarországi görög család lehettek, hogy ilyen fúziós a konyhátok. Gyönyörű szép lapokat tud anyukád nyújtani és igazi görög nyújtófával:)) Ezt a finom baklava-t én is megkóstoltam volna, bizonyosan nagyon fincsi volt:)

Farci írta...

Ági! Így-így fúziós! Ezért nálunk (a mi családunkban): ez az IGAZI! Van, aki tényleg az igazit süti a falunkban (Beloiannisz) :)! Látnád a Vaszilopita ünnepségen a kínálatot!
Anyukám (Babó) profi, nemcsak ebben! :)

Gizi írta...

Gyönyörű szép!! Imádom a baklavát, de csakis enni, a sütésére nem vállalkoznék. Anyukád igazi profi,gratulálok neki ehhez a remekműhöz.:)

Farci írta...

Gizi! Köszönöm szépen anyukám nevében (is)!