2010. december 23., csütörtök

Bejgli

Két adag tésztából készítettem!



A tészta hozzávalói:
1 kg liszt, 50 dkg margarin, 8 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, csipet só
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és a 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához adjuk, adunk még hozzá egy tojást és csipet sót. Az egészet összegyúrjuk és hideg helyen egy éjszakát pihentetjük. (Nálam tegnap este állt össze)
6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltjük. Kizsírozott, lisztezett tepsire rakjuk a megtöltött bejgliket. Tojással lekenjük és meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és hideg helyre tesszük, amíg a tojás megszárad.(Én kb. 1,5-2 órát tarottam a hideg helyen) Mérsékelten meleg sütőben süjük. Szép márványos lesz a tészta. - Ugye?

Diótöltelék:
40 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 evőkanál méz, 1-2 evőkanál lekvár, csoki (télapófigurák), mazsola, 1 citrom reszelt héja
A tejet a cukorral és a csokival felforraljuk és leforrázzuk a diót a többi hozzávalóval.

Máktöltelék:
40 dkg mák, 20 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2 evőkanál méz, 1-2 evőkanál lekvár, mazsola, 1 citrom reszelt héja, csoki.
A tejet a cukorral és a csokival felforraljuk és leforrázzok a mákot a többi hozzávalóval.

1 megjegyzés:

Máriaborcsa írta...

Mákos, diós.......
Nagyon finom TTTTTT.