2014. január 25., szombat

Fánk - Komsa Anna Szakácskönyvéből


Anyukám első szakácskönyvéből, amit apukámtól kapott :)
Komsa Anna: Szakácskönyv
Bukarest: Meridiane, 1964 
613. recept a 200. oldalon
Fánk
1/2 kg lisztet meleg helyre teszünk, 2 dkg élesztőt és 1 kanál lisztet 1-2 kockacukorral édesített, kevés langyos tejben elkeverünk. Másik edénybe 4 dl langyos tejet teszünk, hozzáadunk darabka vaníliát, kevés reszelt citromhéjat, 1 kávéskanál sót, 6 dkg felolvasztott vajat, 3 tojássárgáját és habját, 1 kanál rumot, 3 kanál porcukrot s mindezt a megkelt kovásszal együtt a lisztbe keverjük. Fakanállal addig verjük, míg a tészta hólyagossá válik. A tésztát meleg helyre tesszük, letakarjuk és kelni hagyjuk. A gyúródeszkát liszttel behintjük, a megkelt tésztát rátesszük és kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, letakarjuk és ismét kelni hagyjuk. A fánkokat bő, forró olajba tesszük és kisütjük :) 


3 megjegyzés:

Vera írta...

Á de guszta....

Mariaborcsa írta...

Fincsi volt!!!!!!!!!

Rébék-Nagy Jutka írta...

Ilyen szépet, de hasonlót sem tudok. Egészségetekre!